Te szólnál?

A bejegyzés szövege az új honlapunkon található. A megtekintéshez kérlek kattints ide!>>

9 megjegyzés:

Lívi írta...

Utcán, idegennek nem szólnék...
De épp ma pl. a gyüliben láttam, hogy az egyik babát (egy amúgy is elég szerencsétlen szerkezetű) kenguruban kifele hordozzák. És úgy érzem, nekik szólnom kell, nincs mentségem, nincs kibúvóm. Ismerem őket, nem hinném, hogy rossz néven vennék. De még így is olyan nehéz. Hogy a csudába kezdjek bele? "Tudod, hogy a kifelel hordozás nem tesz jót a babának?" Haha, elég hülye kérdés, ha tudná, nyilván nem tenné így bele... Szóval nehéz ez nagyon...

Laverne írta...

Igen, ismerősnek mindenképp szólnék én is. Múlt vasárnap kint voltunk egy bababörzén, és egy mama kendőben kifelé fordítva vitte a babáját. Hát megszólítottam, pont így: "Tudja, hogy ez nem jó?" Persze, béna kérdés, de nem tudok jobbat. Erre ő: "Hű, tényleg? Pedig a kendő leírásában is benne volt, hogy így lehet." Mondanom se kell, a hazai "csíkos kendő" volt. Na ezért ezért is írtam a fenti puffogást a végére...
Tegnap pedig az állatkertben láttam egy anyukát, lógott rajta a kenguru, kicsit a csípője felé húzva (mert gondolom, elöl már nem bírta). Szörnyen nézett ki. Mégsem mertem szólni. Azóta is bánom.

Réki írta...

Laverne!
Ha a hazai csíkos kendő N betűvel kezdődik :) akkor a leírásában szerepel, hogy kifelé ne! Csak sokan nem olvassák el, hogy mi van a képek alá írva...
Egyébként én is nehezen szólok. Úgy két hete egy ismerősömnek mondtam, hogy kifelé nem jó, de az volt a válasz, hogy a gyerek így szereti és nem hajlandó máshogy lenni, csak ha már nagyon elfáradt. Erre már nem mondhattam azt, hogy: Akkor is fordítsd meg! :DDD
Réki

Laverne írta...

Igen, a Nandura gondoltam. Örülök, ha az szerepel a leírásában, hogy "kifele ne". Amikor mi vettük, akkor még csak az volt benne, hogy "nem jó így túl sokáig". Örülök, hogy ebben is van fejlődés.
Ismerősnek pedig, aki kifele viszi a babát, az a jó válasz, hogy "akkor vigye csípőn vagy háton!" Gondolom, azért szeret így lenni a gyerkőc, mert többet lát, mint befordítva. A csípőn és háton hordozás pont azért jó, mert úgy többet lát a baba (és 4 hónapos kortól ezért is ajánlott, de persze kisebbet is lehet háton hordozni). Kifele semmiképp sem! Durva példa, de adna mondjuk alkoholt a gyerekének csak azért, mert ő kéri/szereti? Ugye, hogy nem? Hát ha kifele fordítva hordozza, azzal ortopédiailag is árt a babának, és pszichológiailag is megterheli.
Remélem, hajlandó lesz csípőre-hátra venni.

picilivi írta...

Szia Laverne!
Én is láttam nemrég több kifelé hordozott babát, de én sem szóltam, mert hát hogyan is kezdjek bele. Persze Boróka sem volt épp rám kötve, így jó példával sem járhattam elől.
De a sógornőmnek pl mondtam előre már, hogy ne tegye. Sőt: ő kapott egy hordozót (márkájára nem emlékszem), amolyan csatos, állíthatót. Az előző tulaj a baráti körünkben van és persze ő is kifelé hordozott. De ennél is érdekesebb volt, hogy a hordozó alja nagyon keskeny. Abszolút nem biztosítja a helyes csípőtartást. Szóval mikor a sógornőm beletette a babáját, és mutatta, hogy mennyire nyeklik a baba össze-vissza, én nyomban összehajtogattam egy tetrapelust, és betettem a hordozó alja meg a baba popója közé. ...És láss csodát: a baba rögtön stabil lett, sőt nem is nyöszörgött tovább! :)
Ezt csak azért írtam le, mert jól példázza talán sokunk esetét: idegennek nem tudjuk, hogyan mondjuk el, de azért egy közeli barátnak/rokonnak mindjárt megy, és még példával is tudunk szolgálni.

picilivi írta...

...ja és egy hazai kismamáknak szóló magazin a mai napig hirdeti/árulja a róla elnevezett kendőt, aminek - ha jól emlékszem - nem megfelelő a szövése...

Laverne írta...

Picilivi!
Igen, ismerősnek én is könnyebben megmondom, hogy milyen a helyes hordozás. Szerintem az összehajtogatott tetra rövid távra megoldás lehet, de hosszú távon mindenképp kellene nekik egy helyes tartást biztosító hordozó(kendő).
Igen, a kismamás kendő sajnos (még mindig) nem jó szövésű. Számomra rejtély, hogy miért. A forgalmazókhoz eljutott az információ, hogy nem jó szövésű a kendő, a készítő pedig tudna megfelelő szövésű kendőt (is) készíteni. Innentől nem tudom, kinek az érdeke, hogy egyelőre minden maradt a régiben...

Wish írta...

Szia, én rossz hordozóért nem biztos hogy szólnék, de ha jó hordozóan rosszul van, akkor valószínűbb, hogy igen.
De ez teoretikus, mert én még nem hordozok, csak gyakorlom a kötéseket, hogy majd ne bénázzak sokat. Részemről amúgy nem venném zokon, sőt örülnék, ha valaki megállít és segít, ha rosszul van a baba, vagy a kötés.

Laverne írta...

Kedves Wish!
Igen, valóban két külön kategória a rossz hordozóban lévő baba vagy jó hordozóban, de rossz pozícióban lévő baba.
Mivel a rossz hordozó ugyanúgy rossz a babaának, mint a rossz pozíció a jó hordozóban, ezért szerintem ilyen esetben is érdemes szólni. Kérdés, hogy mennyire nyitott a szülő (vagy aki hordozza a babát). Mert ha az eszköz jó, csak egy kicsit igazítani kell, azt szerintem is jobban elfogadják.
Örülök, hogy te ilyen nyitott vagy. Sok sikert a hordozáshoz! Nagyon jó, hogy te már előre gyakorolsz!